Posted on

Sladkorna bolezen ali diabetes, kot ji rečemo s tujko, je žal ena najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. Bolj natančno si o tej bolezni preberite na https://www.semos.si/sladkorna-bolezen/. Za diabetes je značilna kronično povišana vrednost glukoze v krvi. Krvni sladkor ali kot mu s tujko rečemo tudi glukoza, je pomemben vir energije za celice vseh tkiv v našem telesu. Je tudi najpomembnejši vir energije za delovanje naših možganov Brez tega življenje ne bi bilo mogoče. Tako kot pa telo ne deluje pravilno, če je glukoze v krvi premalo pa previsok nivo krvnega sladkorja ravno tako ne omogoča pravilnega delovanja telesa. Življenjske funkcije začnejo slabeti.

 sladkorna bolezen

Da je nastopila sladkorna bolezen rečemo takrat, ko so vrednosti sladkorja v krvi konstantno povišana. Diabetes je je kronična bolezen, kar pomeni, da ko ta nastopi se običajno z njo spopadamo do konca življenja. Pri zdravem človeku se glukoza ob zaužitju absorbira v črevesju in preide v krvni obtok. S tem se koncentracija glukoze v krvi poviša in signalizira sproščanje inzulina iz trebušne slinavke. Trebušna slinavka je žleza v kateri se proizvaja hormon inzulin. Inzulin pa je tisti, ki omogoči, da gre glukoza iz krvi v celice. Celice pa jo potem porabljajo kot vir energije za svoje delovanje. To se pri zdravih ljudeh se to dogaja samodejno, pri ljudeh, ki pa jih je prizadela sladkorna bolezen, pa se ta sistem poruši.

Pri diabetesu govorimo o pomanjkanju inzulina v krvi. To se lahko zgodi, če trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina in tako ta ne more opraviti svoje naloge ali pa če se celice inzulina ne odzivajo oziroma so na inzulin odporne. S tem glukoza ne more vstopiti v celice in ostaja v krvi v visokih koncentracijah. Sladkorna bolezen lahko nastane zaradi stresa in nezdravega načina življenja in jo lahko preprečimo Takrat govorimo o tipu 2. Medtem pa za diabetes tipa 1 žal ne obstaja način kako ga preprečiti, saj pride do okvare trebušne slinavke iz drugih razlogov, pogosto so ti razlogi avtoimune narave. V vsakem primeru pa je modro čim bolje preventivno poskrbeti zase in za svoje zdravje z zdravim življenjskim slogom.