Posted on

Revmatološke bolezni so zelo različne, a kompleksne – v večini primerov potekajo v blagih oblikah, pa vendar se v nekaterih primerih lahko razvijejo v težke bolezni. Če torej želite poskrbeti za svoje zdravje, pojdite na pregled, preden bo prepozno. Res pa je, da revmatološki pregled zelo verjetno ne bo odkril izvora vaše bolezni, saj je ta zaenkrat še neznan, obstajajo pa domneve, da gre velikokrat za avtoimunske bolezni.

Če vas bodo začele mučiti težave kot so bolečine ali otekline v sklepih, morda boste imeli boleče mišice, a vendar vse to ni posledica kakšne poškodbe, vas bo osebni zdravnik verjetno kaj kmalu napotil k revmatologu. Prav tako bo to storil, če se boste soočali s prekomernim izpadanjem las, kožnimi spremembami, nenamernim hujšanjem, nenadno vročino, čeprav ne boste kazali bolezenskih znakov, morda boste občutili prekomerno utrujenost ali pa jutranjo okorelost, celo če se boste že dlje časa slabo počutili. Ja, vse to in še kaj več so znaki, da gre za nekakšna revmatska obolenja, ki pa jih lahko diagnosticira le revmatolog na revmatološkem pregledu.

Revmatološki pregled je popolnoma neboleč, kot diagnozo pa vam lahko revmatolog postavi različne bolezni. Najpogostejše so denimo luskavica, osteroartroza, vaskulitis, putika, revmatična polimialgija, sindrom fibromialgije in podobne reči. Kot rečeno, večina izmed teh bolezni poteka blago, a žal se lahko nekatera razvijejo v resne bolezni, zato so pravočasni pregledi pri revmatologu nujni.

Revmatološki pregled se tako kot večina pregledov začne s pogovorom – kakšne simptome oz. znake imate, kakšna je zgodovina bolezni v družini, kakšna je vaša zdravstvena preteklost in podobno. Sledi celosten pregled telesa s poudarkom na problematičnem delu. Pomembno je, da imate s seboj izvide preteklih pregledov, saj ti lahko pomagajo pri diagnozi. Včasih klasičen revmatološki pregled ni dovolj, zato vas lahko revmatolog naroči na dodatne preiskave, ki nato dajo diagnozo. Po postavitvi diagnoze bo revmatolog sestavil plan zdravljenja za vas.