Posted on

Dober vid in zdravje oči sodita med področja, ki jim namenjamo čas in energijo z upanjem, da ju ohranimo čim dalj časa. Na očesni kliniki za zdravje oči skrbijo različni očesni strokovnjaki, ki vam bodo skušali pomagati rešiti težave pri različnih motnjah vida.

Kaj so motnje vida?

Očesna klinika Ljubljana je ustanova v kateri skrb za iskanje rešitev pri motnjah vida nase prevzemajo oftalmologi oziroma okulisti. Ob tem se seveda zastavi vprašanje, kaj motnje vida sploh so. Med motnje vida prištevamo kratkovidnost, daljnovidnost ter astigmatizem.

očesna klinika ljubljana

Kratkovidnost, ki se skuša korigirati z lečami, ki jih prav tako zagotavlja očesna klinika Ljubljana, je motnja vida, pri kateri zaradi predolgega zrkla slika nastaja pred mrežnico, namesto na mrežnici. To vodi v težave, ki se pri bolniku kažejo na način, da dobro vidi predmete na blizu, slabše pa predmete, ki so oddaljeni. Stanje se popravi z uporabo razpršilne leče, ki pomaga svetlobne žarke razpršiti, da dosežejo mrežnico. Stanje kratkovidnosti pogovorno imenujemo kot dioptrija minus (-).

Daljnovidnost pa je motnja vida, ki nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla, pri čemer slika nastaja za mrežnico (namesto na mrežnici). Oseba, ki je daljnovidna, dobro vidi oddaljene predmete, ne razloči pa predmetov, ki so v njeni bližini. Za korigiranje stanja se uporablja zbiralna leča, ki svetlobne žarke zbere na mrežnici. Stanje daljnovidnosti pogovorno imenujemo kot dioptrija plus (+).

Asitgmatizem prav tako sodi med motnje vida, vendar njegova definicija ni tako enoznačna kot pri kratkovidnosti in daljnovidnosti. Gre namreč za motnjo, ki jo najpogosteje spremljata dvojni in zamegljeni vid. Motnja je posledica potovanja svetlobe skozi oko, pri čemer se svetlobni žarki ne fokusirajo enakomerno na mrežnici. Pacient dobi očala z astigmatično dioptrijo, pri čemer se dioptrija meri v cilindrih in je specifična za vsakega posameznika. Cilj uporabe očal je oster vid brez razpršenih žarkov ter zamegljenosti vida.