Posted on

 

Varstvo narave in okolja sodita med najpomembnejše strategije Evropske Unije, pri čemer področju namenjamo veliko finančnih sredstev, ki jih med drugim zagotavljajo tudi različni evropski finančni skladi. Čistilna naprava je eden od ukrepov varstva okolja, več informacij pa si lahko zagotovite na www.cistilnanaprava.com in v nadaljevanju.

Zakaj se odločiti za čistilno napravo?

Čistilna naprava je naprava, ki jo na območjih, kjer ni možna preklopitev na javno kanalizacijo vgradijo lastniki stanovanjskih ali drugih objektov. Pomembna pri tem je zagotovitev mnenja podjetja, ki skrbi za javno kanalizacijo, čemur sledi preklopitev čistilne naprave. Ta poskrbi za ravnanje z gospodinjskimi vodami, jih prečisti in v neoporečni obliki vrača nazaj v naravo.

Čiščenje odpadnih voda je sicer zakonsko predpisano – prave izbire torej nimate. Ali se priključite na sistem javne kanalizacije, v primeru, da to ni možno, pa lahko kot rečeno izberete čistilno napravo, ki bo poskrbela za vaše odpadne vode.

čistilna naprava

Pri izbiri čistilne naprave se boste odločali med betonsko čistilno napravo ali pa čistilno napravo izdelano iz plastike. Prva je zlasti primerna za gospodinjstva, kjer stalno bivate, medtem ko lahko plastično namestite v objektih, kjer se nahajate sezonsko ali pa pri objektih, ki so težje dostopni. Osnovna funkcija čistilne naprave pri tem ostaja popolnoma enaka – z biološko pomočjo očistiti odpadno vodo, da bo primerna za vračanje v okolje.

Betonske čistilne naprave so, pričakovano, bolj vzdržljive in prenesejo več obremenitev, ki jih zagotavlja okolje okoli njih. Postavite jih lahko globlje v tla, kar pomeni, da vas ne bodo ovirale pri katerihkoli drugih posegih v okolje, prav tako so te čistilne naprave tihe, učinkovite in prijazne za uporabo.

Kaj ne sodi v čistilno napravo?

Da bo čistilna naprava dolgo časa opravljala svojo funkcijo, je ključen naš prispevek. Tako v čistilno napravo ne sodijo v vodi netopne snovi kot so lasje, tekstilni izdelki, ostanki hrane, vlažilni robčki, pripomočki za menstruacijo, kondomi, olja, maščobe, velike količine soli, lugi, kisline, umetna gnojila, topila in barve. Ti izdelki negativno vplivajo na delovanje vaše čistilne naprave, zato je pomembno, da v odtoke teh snovi ne odlagate (isto sicer velja tudi za odpadne vode, ki svojo pot zaključijo v sistemu javne kanalizacije).