Posted on

Ortodont je zdravnik, ki se ukvarja z ortodontijo, zobozdravstveno vedo o nepravilnem položaju zob in čeljustnih nepravilnosti, ki nastanejo že pri otroku, ko se zobje razvijajo in rastejo. Izbira pravega ortodonta je za pacienta ključnega pomena, saj tukaj ne gre več le za estetski problem neprivlačnega nasmeha, ampak predvsem zdravstveni vidik – nepravilnosti zobne votline namreč vodijo v napačen ugriz, nepravilen razvoj govora, odsotnost ortodontske obravnave pa v deformacije čeljusti.

Ortodont danes pomaga vse več odraslim osebam, saj za obisk, v kolikor imate zdrave zobe, ni nikoli prepozno. Najpogosteje pa seveda ortodont obravnava otroke in najstnike, pri katerih se nepravilnosti prvo pojavijo.

Zobni aparat in vztrajnost sta ključ do ravnih zob

Ko obiščete ortodontsko ordinacijo se najprej opravi pregled z rentgenskim slikanjem, s katerim pridobijo fotografije vaših zob. Nato vam naredijo zobni odtis in se z vami dogovorijo glede nadaljnjega zdravljenja. Vsako zdravljenje je namreč individualno, odvisno od stanja posameznika. Velik poudarek se namenja tudi higieni ustne votline in sanaciji zob z odstranitvijo kariesa.

ortodont

Končni ortodontski izdelek je zobni aparat – za katerega se bo ortodont odločil je seveda odvisno od vašega predhodnega stanja in rehabilitacijskega načrta. Obstaja fiksni nesnemni zobni aparat, ki vam ga ob začetku terapije namesti specialist ter vam ga po koncu tudi sname. Problem takega zobnega aparata je higiena, ki lahko, če je pomanjkljiva, vodi v razvoj zobne gnilobe. Vedno pogosteje se tako raje odločijo za neviden snemljiv zobni aparat, ki ga pacient nosi 22 ur, po potrebi pa si ga lahko sam sname in ponovno namesti nazaj. Na tak način veliko lažje poskrbi za ustno higieno, težje pride do nastanka zobne gnilobe ali vnetja dlesni zaradi nepopolnega čiščenja zob.

Ortodontske storitve so, zaradi kompleksnosti samega zdravljenja in materialov, ki se uporabljajo, relativno visoke, vendar pa na koncu terapije poplačane z zdravim, lepim in zavidljivim nasmehom.