Posted on

Ste že obiskali mesto Banja Luka? Gre za drugo največje mesto v Bosni in Hercegovini, ki je izredno priljubljeno med turisti. Samo mesto ima sicer tudi veliko za ponuditi. Če vas zanima, kaj vse, obiščite  https://banjaluka.si.

Banja Luka leži na bregovih reke Vrbas, ki se potem izliva v Savo, vmes pa dobiva več pritokov. Mesto je v bistvu tudi središče bosanskih Srbov, tako politično kot gospodarsko in kulturno. Ti predstavljajo veliko večino prebivalstva v mestu, kamor so se že v 14. stoletju sicer naselili frančiškani ter v bližini zgradili tudi samostan. Banja Luka se v pisnih virih s tem imenom sicer prvič omenja sredi 15. stoletja, in sicer kot majhna utrdba in del nove banovine.

banja luka

Pa pustimo zgodovino ob strani, dandanes je Banja Luka pomembno središče omenjenega območja, tudi izobraževalno in v vseh drugih ozirih. Še posebej pa je zanimivo turistom, ki se vanjo kar zgrinjajo. Še dobro, da ima veliko za ponuditi – tako z vidika gastronomije kot znamenitosti in naravnih lepot. Tudi Slovenci se tja prav radi vračamo, saj je dokaj blizu in je dobro prometno povezana z okoljem. Bi radi uživali v kulinaričnih presežkih, nakupovali, zgolj poležavali ali se morda preizkusili v adrenalinskih športih? Vse to je tu na dosegu roke! Banja Luka je zelo gostoljubno mesto s prijaznimi prebivalci, njegove znamenitosti pa si lahko ogledujete peš, za avtobusom ali taksijem.

Če jo obiščete, si morate ogledati trdnjavo Kaštel, ki je ena od največjih turističnih atrakcij mesta. Reka Vrbas je prav tako zanimiva ali za ogled ali za rafting, tako imenovani Kameni most pa je priljubljen zlasti vsem ljubiteljem hoje in plezanja. Če ste že tam, pa si oglejte še druge zanimive stvari, kot so Krupa na Vrbasu, Muzej banjaluške pivovarne, Terme Toplice in še kaj. Vsekakor boste nad tem mestom navdušeni na najverjetneje se boste vanj še kdaj vrnili.