Posted on

Če gradite novo hišo oziroma novo stanovanje, je dobra odločitev, če se odločite za talno gretje. Več o njem boste izvedeli na https://sam.si/info/nasveti/39/talno_gretje/. Dandanes je takšna oblika gretja precej popularna in razširjena, saj ima mnogo dobrih lastnosti ter prednosti v primerjavi z klasičnimi sistemi ogrevanja (centralne, in podobno). Talno gretje je varčnejše od navadnih metod ogrevanja, saj je temperatura vode v talnih ceveh le 30 stopinj Celzija, medtem ko v radiatorjih preko 50°C. Tako nam ustvarja prijazno temperaturo prostora v stanovanju in tudi zrak se posledično manj suši. Ogret zrak se giblje počasi, kar pa je tudi dobro, saj se prah dviga manj. Talno gretje je primerno za nove stavbe, ki so dobro toplotno izolirane. Če pa želimo takšno ogrevanje namestiti v starejše stavbe, jih moramo prej seveda izolirati.

talno gretje

Kako pa sploh deluje talno gretje? Pri talnem gretju se cevi po katerih teče topla voda namestijo in zabetonirajo v samo “plato”, torej v tla nekega prostora. Nato se topla voda spusti po ceveh in tako zagreje tla. Sicer je dokajšnji strošek, vendar se na koncu izplača. Lahko pa imamo tudi električno talno ogrevanje, kjer pa tla grejejo grelni kabli oziroma grelne mreže, namesto vode.

Talno gretje so uporabljali že stari Rimljani v starem veku, v Antiki. Uporabljali so ga namreč tako, da so zakurili ogenj v nekakšni kleti, nato pa je topel zrak potoval pod tlemi in po votlih ceveh ter steni ven. Tudi v Koreji so se že davno v 4. stoletju greli z toplim dimom, ki je potoval pod tlemi skozi kanale in bilo je učinkovito tudi zato, ker je soba ostala topla dolgo časa, tudi če je ogenj že ugasnil.

Zato vam svetujemo, da se odločite za talno gretje, res da ni za malo denarja, pa vendar je zelo uporaben način ogrevanja, zelo učinkovit, sodoben, precej popularen in kar je na koncu pomembno je, da se izplača.