Posted on

Varnost informacij na spletnih straneh ima v današnjem svetu velik pomen. Spletne grožnje kot so hekerski napadi in nepooblaščen dostop do informacij so postale del realnosti, zato moramo na spletu poskrbeti za ustrezno zaščito informacij. Obiskovalci spletnih strani hočejo danes imeti zagotovilo, da se njihovi podatki s spletno stranjo izmenjujejo varno po šifriranih kanalih in da so njihove informacije ustrezno zaščitene pred spletnimi nepridipravi, to pa zagotavljajo varne spletne strani.

Varna izmenjava pomembnih informacij

V primeru postavitve in upravljanja s spletnimi stranmi, pomeni varovanje informacij v prvi vrsti predvsem uporabo varnih SSL certifikatov. Uporaba certifikatov nam kot upravljalcu spletnih strani zagotavlja mnogo prednosti.

Obiskovalci spletnih strani brez ustreznega SSL certifikata mnogokrat dobijo sporočilo »Your connection is not secure«. Ob pojavu tega sporočila brskalnik uporabnikom običajno priporoča, da spletne strani ne obiščejo, saj ta ni ustrezno zavarovana. To je še posebej pomembno, ko obiskovalci na spletni strani vpisujejo gesla ali opravljajo nakupe z uporabo bančnih kartic.

Uporaba SSL certifikata obiskovalcem zagotavlja, da se bodo informacije, kot so gesla, številke bančnih kartic in podobno izmenjevale po šifriranem kanalu (HTTPS), do katerih napadalci ne bodo mogli dostopati tudi če prestrežejo komunikacijo med spletno stranjo in posameznim obiskovalcem.

napad hekerjev

Dokaz avtentičnosti spletne strani

SSL certifikat dokazuje tudi, da je spletna stran avtentična. To pomeni, da je iz certifikata možno prepoznati duplikate oz. lažne spletne strani, ki izgledajo podobno kot vaša ali celo identično. V certifikatu je poleg ostalih pomembnih informacij naveden lastnik spletne strani in potrdilo spletne avtoritete, da je certifikat veljaven.

Certifikat lahko izda le ustrezna spletna avtoriteta, kar pomeni, da ga ni mogoče ponarediti. To je pomembno, saj lahko napadalci sicer naredijo kopijo vaše spletne strani, ki bo obiskovalcem predstavljena kot original, z namenom, da od obiskovalcev ukradejo podatke o bančnih karticah, uporabniških imenih in geslih. Napadalci pa ne morejo ponarediti SSL certifikata, ki zagotavlja avtentičnost vaše spletne strani.

S SSL certifikatom boste obiskovalce vaše spletne strani tako zaščitili pred spletnimi grožnjami, jim omogočili brezskrbno izmenjavo informacij in povečali zaupanje v vašo spletno stran.