Posted on

Ko gre za zdravje naših zob smo še posebej pozorni. Puljenje zoba je razlog, ki je skoraj pri vseh pacientih bolj kot ne enak. Gre za postopek, ko je zdravljena zoba bodisi neuspešno ali pa smo za zdravljenje prišli prepozno. Puljenje zoba nastane zaradi prevelikih poškodb, ki jih je prizadel zobni karies. Karies nastane zaradi bakterij v ustni votlini. Nega ustne votline je zelo pomemba tako je poleg klasičnega umivanja zob z zobno krtačko priporočljivo na zobe negujemo tudi z zobno nitko, ki služi k čiščenju medzobnih umazanij in bakterij. Vnetje in bolečino zoba zaznamo pri ugrizu sli pa pri močni občutljivosti na spremembo toplo hladnega. Do vnetja in bolečin pa ne pride samo pri slabem umivanju.

Bolečine lahko nastanejo zaradi poškodbe zoba pri športu ali pa pri ugrizu trde hrane. Poškodbe ki privedejo do puljenja zoba lahko nastanejo tudi pri močnem stiskanju zob tako imenovan bruksizem, ki je najbolj pogost med tem ko spimo. Zobe si zaradi močnega stikanja poškodujemo in zob ne opravlja več svoje funkcije. Le redni pregled pri zobozdravniku lahko pripomore k boljši ustni higieni in rednemu vzdrževanju, da ne pride do puljena zoba ali drugih kirurških posegov. Puljenje zoba največkrat opravlja zobni kirurg, ki ima za to primerno orodje. Za manjša oziroma lažja dela, ki nastanejo zaradi težav z zobmi lahko opravi tudi vaš izbrani zobozdravnik ob predpostavki, da je popolnoma prepričan v končni rezultat posega. Puljenje zoba poteka rutinsko in priporočljivo je, da dan ali dva po posegu ostanete doma zardi možnih bolečin ali oteklin ki nastanejo po posegu.puljenje zoba

Hitrejše celjenje puljenje zoba danes opravljajo z zdravljenjem iz matičnih celic prav tako lahko izbirate možnost laserskega odstranjevanja zoba, ki pa je največkrat samoplačniška storitev. Priporočljivo je, da dan posegu svoja usta spirate z fiziološko raztopino ali z pripravki namenjeni po operaciji zoba. Puljenje zoba lahko poteka popolnoma neboleče zato se posega nikakor ne ustrašite.