Posted on

Okna lesena so naravna in varčujejo z energijo ter dihajo z vami. Če naročite okna lesena boste dobili subvencijo eko sklada. Kar vam bo olajšalo nakup. Les je material, ki je na Zemlji že od nekdaj in je najbolj naraven ter najbolj osnovne gradbeni material, ki je človeku in naravi prijazen. Les diha, lepo diši, ohranja čist in svež zrak in izhlapeva le smola, ki je za človeka zdravilna. Tega pri ostalih materialih ni. Les se lahko oblikuje kakorkoli, zato so okna vseh oblik in dimenzij, tudi okrogla in nepravilnih oblik.

okna lesena

Okna lesena so zelo nravna in lepa in se največkrat pustijo v naravni obliki in barvi ter se samo lakirajo. So unikatna, ker ima vsako drevo svoje letnice, zato niti dve okni nista po izgledu enaki, kar je super in zanimivo. Vendar se lesena okna lahko tudi pobarvajo drugače na želeno barvo, tudi v kakšne bolj nenavadne ter kričeče, ki so dandanes v modi, kot so modra, zelena, svetlo modra ali roza.

Včasih so bila vsa okna lesena, danes pa jih stranke še vedno izbirajo v večini in je njihov prvi izbor. Tudi, če nekdo izbere cenejša plastična okna, ponavadi to dejanje obžaluje, ker se prostor povsem drugače obnaša, kot če je v njem naraven les.

Les diha in zato v takem prostoru ne bo vlage in ne bo plesni, medtem ko pri ostalih oknih se to lahko zgodi, če nimate res dobrega prezračevanja. Stara okna lesena je najbolje zamenjati z novimi in v novogradnje vgraditi lesena okna. Tudi, če jih boste kdaj zavrgli, kar bo šele čez nekaj generacij, ker je les zelo obstojen, se bodo reciklirala v gnoj in nato bodo rastline iz tega zopet rastle.

Les je obnovljiv material zato, ker ko ga posekajo, takoj tisti predel pogozdijo in čakajo desetletja, da les spet zraste, zato so gojeni gozdovi povsem sprejemljiva in naravna rešitev za nas in za planet. Medtem ko je plastiko treba pridelati iz nafte, ki se jo črpa in je ni veliko ter tudi kovine, ki se jih mora izkopavati iz zemlje.

Ko izbirate lesena okna, lahko izbirate različne vrste lesa, ki so lahko mehak ali trd. Smreka je dokaj obstojna če je prav posekana in sušena ter prave sorte, zelo cenjena so hrastova ali macesnova okna, ki so večna.