Posted on

Kako nastane odprta rana na nogi in kaj pomaga proti odprti rani na nogi? Vse to in še več v nadaljevnaju. Odprta rana na nogi ponavadi nastane zaradi različnih vzrokov. Kadar je prekrvavitev v nogi motena potem lahko odprta rana na nogi postane kronična težava. Ponavadi do tega pride pri posameznikih, ki trpijo s srčnim popuščanje, krčnimi žilami, aterosklerozo in diabetičnim stopalom.

Pri zdravem človeku se odprta rana na nogi hitro zaceli in zato ponavadi niso predvidene nobene večje komplikacije. Večji problemi nastajajo pri starejših ljudeh, ki imajo pridružene kronične bolezni. Pri njih je zdravljenje in celjenje počasnejše. Odprta rana na nogi postane največja (kronična) težava pri bolnikih z diabetesom  tipa 2, pri tistih, ki imajo povišan krvni tlak ali težave s srcem. Na celjenje ran močno vpliva tudi stanje prehranjenosti, stres, različna zdravila ter drugi psihosocialni dejavniki. Bolniki z diabetesom tipa 2 morajo biti še posebej previdni pri raznih manjših ranah. Pri njih so večinoma prizadete noge, najpogosteje prihaja do diabetičnega stopala in golenje razjede. Če se rano pri bolnikih z diabetesom tipa 2 ne opazi dovolj hitro in se rana ne celi, lahko v najslabšem primeru pride do amputacije noge. Zato je ključno redno pregledovanje in hitro reagiranje ob morebitnih manjših ranah.

Odprta rana na nogi se da enostavno zdraviti s pripravki iz smole iglavcev. Slednje so potrdili mnogi finski raziskovalci preko kliničnih študij uporabe tradicionalnih pripravkov iz smole iglavcev nordijskih ljudstev. Smrekovo mazilo Smrekovit Klasik in smrekova krema Smrekovit 365 podjetja Smrekovit sta se izkazala za izredno učinkovita, saj se je z njuno pravilno uporabo zacelila še vsaka odprta rana na nogi, tudi diabetično stopalo, ki še ni prešlo v obsežnejšo gangreno. Primere učinkovitega zdravljenja s smrekovim mazilom in kremo si lahko ogledate na njihovi spletni strani, kjer imate dokumentirano kako se odprta rana na nogi iz tedna v teden zdravi in dosega skoraj nemogoče rezultate.