Posted on

Cena zemeljskega plina je v veliki meri odvisna od profila odjema posameznega odjemalca, od tega kakšno imamo sklenjeno pogodbo ter po porabi. Glede na to kakšno pogodbo smo sklenili z ponudnikom se oblikuje cena zemeljskega plina. Tisti uporabniki, ki zemeljski plin stalno skozi leto enakomerno uporabljajo imajo navadno ugodnejše cene od sezonskih uporabnikov, ki zemeljski plin uporabljajo navadno za ogrevanje. Cena zemeljskega plina je bolj ugodna zaradi manjšega sezonskega vpliva cen in pa boljša izkoriščenost prenosne zmogljivosti.

Cena zemeljskega plina se lahko določa tudi preko naftne formule, tukaj pa se cena zemeljskega plina spreminja glede na vrednost vplivnih elementov, ki so vezani glede na cene nafte in naftnih derivatov na svetovnih trgih. Kar velik vpliv na ceno ima tudi ameriški dolar. Pri takšnih pogodbah se zagotavlja večja prilagodljivost dobave ter s tem večja predvidljivost končne indeksirane cene plina in to je za nas samo plus. Kako pa še lahko določajo ceno zemeljskega plina?

cena zemeljskega plina

Na podlagi ponudbe in povpraševanja po zemeljskem plinu, se lahko cena zemeljskega plina določa tudi glede na vrednost plinskih indeksov, le te pa objavljajo evropske plinske borze. Vrednosti, katere se gledajo pri plinskih indeksih so: TTF, NCG, CEGH. Če gledamo takšne ponudbe je značilno, da je manjša količinska prilagodljivost dobave in pa večje nihanje cen, ki pa so posledica vsakodnevnih sprememb na trgu, dodatni vpliv pa imajo tukaj tudi sezonski dejavniki. Takšna tveganja nihanja cen se lahko zmanjša če se pravočasno dogovorimo da bo cena zemeljskega plina fiksna pri pogodbi. Končna cena plina temelji na terminskih indikacijah plinskih indeksov in se s tem cena zemeljskega plina ne spreminja več glede na dogovorjeno ceno.

Za našo domovino je najbolj pomembna avstrijska borza, ki objavlja indeks v CEGH. Pri nas je največji trgovec z zemeljskim plinom podjetje Geoplin, ki zastopa, trguje in posreduje na trgu z zemeljskim plinom v naših sosednih državah.